Emigranti - Jurík, Ľuboš: 1947- (Pravda, 1981)
Ľuboš Jurík je talentovaný autor z najmladšej generácie slovenských prozaikov. Jeho debut - zbierku poviedok Na Poľnej ulici - prijali veľmi priaznivo čitatelia i kritika. Po dvoch ďalších zbierkach sa pokúsil o rozsiahlejší prozaický útvar. Hrdinami sú rovnako ako v spomínaných poviedkach rodení Bratislavčania, v búrlivom lete 1968 sa stretávajú v utečeneckom tábore vo Viedni spisovateľ a novinár Hrabina, mladý chirurg Steiner, čašník a recidivista Lichner a šofér Zeman. Každý z nich o čomsi sníva a dúfa, že to na Západe dosiahne. Hrabina rojčí o spisovateľskej sláve, Zeman o krásnom aute a blahobytnom živote, Steiner chce na Západ privábiť objekt svojich túžob náročnú Soňu a Lichner uteká pred väzením.