Úšust: 1. a 2. diel : (Obryv) - Gončarov, Ivan Aleksandrovič: 1812-1891 (Svetoví klasici, 1974)
Autor v románe reaguje na otázky, ktoré sa vynorili pre nezadržateľnosť spoločenského pohybu - zrušenie nevoľníctva 1861. Racionálny prístup a ideové a epické kvality ho priraďujú k pilierom ruského realizmu 19. storočia. Hrdina románu Boris Pavlovič Rajskij hľadá v umení a vlastnej umeleckej tvorbe životnú náplň. Je to však diletant a neúspech v jednej oblasti nepripisuje slabému, respektíve nijakému talentu, lež sa preorientuje na iný žáner. Cíti potrebu pokroku, ale ostáva len pri slovnom, pátose. Je romantik, s vervou sa vrhá do citových vzťahov, glorifikujúc objekt svojej túžby - Sofiu, Marfenku a napokon svoju veľkú lásku Vieru. Tá si však vyberá Marka Volochova - Rajského - protipól, u ktorého nehľadá mocné city, ale odvážne myšlienky.Ústrednou témou je boj nového so starým, tušenie zásadných zmien.