To by sa zverolekárovi nemalo stať (It Shouldn't Happen to a Vet is) - Herriot, James: 1916-1995 1916-1995; Vilikovská, Zuzana (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1996)
Celá plejáda majiteľov zvierat, vidieckych farmárov i mestských obyvateľov, lipnúcich na svojich psíkoch a mačkách, pozorne sleduje, či mladý veterinár dobre ošetruje ich miláčikov. A veru prekérnym situáciám sa nevyhne. Napríklad vyhlási kravu za nevyliečiteľne chorú, a ona sa uzdraví, alebo keď má vyšetriť sučku bernardína, ktorá si zúrivo chráni svoje šteniatka...
Do niekoľkých povážlivých situácií sa dostane aj v rámci svojho dvorenia statkárskej dcére Helene Aldersonovej, urastenej dievčine, ktorá sa na zdesenie konzervatívneho okolia rozhodne chodiť v nohaviciach...
Keywords: romány autorské; profesijné romány; lekárske prostredie; veterinárske prostredie; zieratá - príbehy; humoristické romány; satirické romány; próza; anglická literatúra - texty; Herriot, James (anglický veterinár a spisovateľ. * 03.10.1916 v Sunderlande, Anglicko - 23.02.1995 v Thielby, Anglicko); Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -); Žáryová, Magda, pseudonym Magda Brandoburová (slovenská prekladateľka umeleckej literatúry, ktorá sprostredkovala slovenským čitateľom diela významných amerických a britských autorov, napr. J. Aldridgea, E. Brontëovej, J. F. Coopera, Ch. Dickensa, W. Faulknera, G. Greena, T. Hardyho a i. * 22.02.1927 Bratislava, Slovensko - 30.01.2009 Bratislava, Slovensko)