Pápežství 20. století (Papstvo vek XX) - Grigulevič, Iosif Romualdovič: 1913-1988; Vančura, Jaroslav; Burešová, Jaroslava; Burešová, Jaroslava; Krejčová, Irena (Svoboda Praha, 1981)
O tom čo sa deje za "bronzovú bránou", ktorá vedie do apoštolského paláca, do rezidencie pápeža a jejho najbližších spolupracovníkov, proste o zákulisnom živote Vatikánu je známe len málo, pretože najvyšším zákonom pápežstva po celé stáročia bolo a zostáva prísne zachovávanie tajomstva.
Práca sovietskeho historika o vývoji katolíckej cirkvi od polovice minulého storočia do r. 1978, predstavujúce zrozumiteľný plastický dokument, približuje pontifikátmi pápežov Pia IX., Leva XIII., Pia X., Benedikta XV., Pia XI., Pia XII.a najmä pápežov novej orientácie Jána XXIII. a Pavla VI. Zoznamuje s ich osobnými rysmi, slabosťami, záľubami, cituje encykliky a sprevádza zákulisím Vatikánu.
Slovník odborných termínov. Poznámky. Obsahuje bibliografické odkazy.
Keywords: spoločenské vedy; náboženstvo; osobnosti pápežské; pápeži 20. stor; Grigulevič, Iosif Romualdovič (bol ruský doktor histórie, diplomat. Bol autorom 58 kníh, z ktorých niektoré boli publikované pod pseudonymom Iosif Lavretzky. * 05.05.1913 Vilnius, Litva - 02.06.1988 Moskva, Rusko); 19. -20. stor; r. 1850-1978; štúdie