Husiarik : (Das Gansemannschen) - Wassermann, Jakob: 1873-1934 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1986)
Autor v diele zobrazil problémy mravnosti a morálky na prelome storočia a zároveň osud nadaného hudobníka Daniela Nothaffta, ktorý nie je ochotný prispôsobiť sa schémam malomeštiackeho života a využiť svoj talent len na zlepšenie materiálnych podmienok. Chce sa venovať výlučne umeniu, ale zároveň nadobúda čoraz väčší odstup od života, ktorý však naňho dolieha s celou svojou problematikou a kruto ho postihuje.