Případ Mauricius - Wassermann, Jakob: 1873-1934 (Odeon, 1971)
V románe ide predovšetkým o morálny profil doby, o profily ľudí, ktorí dobu vytvárajú alebo ktorých doba formuje. Rozvetvený prúd udalostí má troch protagonistov. Pána von Andergasta, štátneho zástupcu, jeho dospievajúceho syna Etzela a nevinne odsúdeného Leonharta Mauriziusa. Každý z nich tu má svoju históriu, ľudský profil, ale vzájomný vzťah a vyústenie osudov týchto postáv určuje predovšetkým problém justičného omylu. Tento justičný omyl je základným konfliktom románu, stavia syna proti otcovi, vyvoláva vzburu čistej mladosti proti konvenčnej a skorumpovanej staršej generácii.