Případ Mauricius - Wassermann, Jakob: 1873-1934; Fučíková, Jitka: 1903-1987 (Praha Odeon, 1971)
V románe ide predovšetkým o morálny profil doby, o profily ľudí, ktorí dobu vytvárajú alebo ktorých doba formuje. Rozvetvený prúd udalostí má troch protagonistov. Pána von Andergasta, štátneho zástupcu, jeho dospievajúceho syna Etzela a nevinne odsúdeného Leonharta Mauriziusa. Každý z nich tu má svoju históriu, ľudský profil, ale vzájomný vzťah a vyústenie osudov týchto postáv určuje predovšetkým problém justičného omylu. Tento justičný omyl je základným konfliktom románu, stavia syna proti otcovi, vyvoláva vzburu čistej mladosti proti konvenčnej a skorumpovanej staršej generácii.
Keywords: Wassermann, Jakob (nemecký spisovateľ židovského pôvodu. Bol jeden z najplodnejších a najpopulárnejších rozprávačov svojej doby. * 10.03.1873 Fürth, Nemecko - 01.01.1934 Altaussee, Rakúsko); romány autorské; spoločenské romány; detektívne romány; kriminálne romány; justičné omyly; etické romány; próza; nemecká literatúra - texty