X-1, neunášaj hviezdy! : (X-1, uwolnij gwiazdy!) - Petecki, Bohdan: 1931-2011 (Stopy, 1987)
Dej humorne ladenej kozmickej detektívky sa odohráva v ďalekej budúcnosti. Jej hrdina Darek Ryska vyrástol na Ganymede a nikdy nevidel Zem. Práve priletel na novú základňu vo vesmíre, kde má hrať hlavnú úlohu v dobrodružnom seriáli. Zoznamuje sa s neznámou časťou sveta a so svetom filmárov a netuší, aké nebezpečné dobrodružstvá ho čakajú...