X-1, neunášaj hviezdy! (X-1, uwolnij gwiazdy!) - Petecki, Bohdan: 1931-2011; Uváček, Felix: 1930-; Haščák, Jozef: 1948-2012; Račková, Elena: 1944- (Bratislava Mladé letá, 1987)
Dej humorne ladenej kozmickej detektívky sa odohráva v ďalekej budúcnosti. Jej hrdina Darek Ryska vyrástol na Ganymede a nikdy nevidel Zem. Práve priletel na novú základňu vo vesmíre, kde má hrať hlavnú úlohu v dobrodružnom seriáli. Zoznamuje sa s neznámou časťou sveta a so svetom filmárov a netuší, aké nebezpečné dobrodružstvá ho čakajú...
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Petecki, Bohdan (poľský spisovateľ sci-fi, autor románov prevažne pre mládeže a novinár. * 05.07.1931 v Krakove, Poľsko - 23.11.2011 v Krakove, Poľsko); romány autorské; dobrodružné romány; vedecko-fantastické romány; romány vedecko-fantastické pre deti; sci-fi pre deti; detektívne romány; próza; poľská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Uváček, Félix (slovenský prekladateľ z ruštiny a poľštiny, redaktor. * 1930 v Katloviciach, Slovensko -); Haščák, Jozef (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, scénograf, pedagóg. Otec speváčky Barbary Haščákovej. Nar. 18.02.1948 Košice, Slovensko - 02.02.2012 Košice, Slovensko)