Tri pravdy: Swahilské rozprávky - Pawliková-Vilhanová, Viera: 1944-; Pawliková-Vilhanová, Viera: 1944-; Minarovič, Marián: 1946- (Bratislava Mladé letá, 1979)
V žartovných, anekdotických rozprávkach vystupuje arabský básnik Abú Nuwás, v swahilskej oblasti známy pod menom Abunuwas. Má vlastnosti, um, vtip, dôvtip a prešibanosť, ktoré sú charakteristické pre zajaca, v piesňach i rozprávkach swahilského bohatiera, pevca a vynikajúceho lukostrelca Lionga Funna.
Swahilci, tak ako všetci Afričania vôbec, veria v najrozličnejších duchov, v ich moc a vplyv nad osudmi ľudí. Preto sa i v rozprávkach vyskytujú všelijaké obludy, obri, ľudožrúti zimwi i dobrí a zlí duchovia, ktorých treba najprv zasýtiť a až potom pomôžu...
Swahilčina alebo svahilčina je jazyk nigersko-konžskej vetvy nigersko-kordofánskych jazykov, druhý najrozšírenejší jazyk v Afrike (po arabčine) a spolu s hauštinou najrozšírenejší jazyk subsaharskej Afriky.
Doslov. Pramene. Poznámky (Viera Pawliková-Vilhanová). Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky swahilské; swahilské rozprávky; arabské rozprávky; rozprávky arabské; bájky arabského; Pawliková-Vilhanová, Viera (slovenská afrikanistka a prekladateľka z angličtiny a svahilštiny. Zaoberá sa africkými dejinami, kultúrou a literatúrou. * 09.10.1944 v Tučeku, okres Martin, Slovensko -); Minarovič, Marián (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, umelecká fotografia a film. * 28.05.1946 v Bratislave, Slovensko -); anekdoty arabské; próza; swahilská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov