Nesmrteľní milenci 1: Výber zo svetových noviel - Pašteka, Július: 1924-; Bandello, Matteo: 1485-1561; De Saint-Pierre, Bernardin Jacques-Henri: 1737-1814; Keller, Gottfried: 1819-1890; Turgenev, Ivan Sergejevič: 1818-1883; Ajtmatov, Čingiz: 1928-2008; Pažitka, Mikuláš: 1918-2004; Belnay, Ján: 1900-1991; Májeková, Júlia: 1919-1991; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Krišková, Elena: 1927-; Kopřiva, Milan: 1929-1997; et al. (Hviezdoslavova knižnica, 1973)
Zakaždým ide o iný variant lásky, pretože príbehy odzrkadľujú rôzne dejinné obdobia, odlišné sociálne sústavy, rozdielne národné kultúry, rozličné umelecké smery, obchodné mravné princípy atď. Pri spätnom pohľade do dejín literatúry práve to je na tejto večnej téme mimoriadne zaujímavé - tá jej ustavičná premena, tie jej nepretržité metamorfózy.