Nesmrteľní milenci 1: Výber zo svetových noviel - Pašteka, Július: 1924-; Pašteka, Július: 1924-; Bandello, Matteo: 1485-1561; De Saint-Pierre, Bernardin Jacques-Henri: 1737-1814; Keller, Gottfried: 1819-1890; Turgenev, Ivan Sergejevič: 1818-1883; Ajtmatov, Čingiz: 1928-2008; Pažitka, Mikuláš: 1918-2004; Belnay, Ján: 1900-1991; Májeková, Júlia: 1919-1991; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Krišková, Elena: 1927-; et al. (Tatran Bratislava, 1973)
Zakaždým ide o iný variant lásky, pretože príbehy odzrkadľujú rôzne dejinné obdobia, odlišné sociálne sústavy, rozdielne národné kultúry, rozličné umelecké smery, obchodné mravné princípy atď. Pri spätnom pohľade do dejín literatúry práve to je na tejto večnej téme mimoriadne zaujímavé - tá jej ustavičná premena, tie jej nepretržité metamorfózy.
Obsah: Úvod - Láska, večná inšpirácia literatúry (Július Pašteka). Bandello, Matteo: Smrť vernostných milencov. Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre: Paul a Virginia. Gottfried Keller: Romeo a Julia na dedine. Ivan Sergejevič Turgenev: Prvá láska. Čingiz Ajtmatov: Džamila.
Nepredajná - premiová kniha.
Keywords: Pašteka, Július, pseudonymy: A. Karen, Andrej Rebák, Július Hojer, Juraj Domasta, Martin Jánský (slovenský literárny vedec, teatrológ, filmológ, umenovedec, estetik, editor, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg, Kabinet divadla a filmu SAV. * 16.07.1924 Sereď, Slovensko -); novely autorské; poviedky autorské; poviedky o láske; dejiny literatúra o láske; próza; slovenská literatúra - texty; Pažítka, Mikuláš (bol pedagóg a prekladateľ. * 01.07.1918 Staré Hory, Slovensko - 23.03.2004 Bratislava, Slovensko); Belnay, Ján, celým menom Ján Michal Belnay (bol prekladateľ, kritik, publicista, režisér. * 1900 Slovensko -1991 Slovensko); Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); Krišková, Elena (slovenská prekladateľka. * 14.01.1927 Slovensko -); Kopřiva, Milan (bol významný český typograf. Graficky upravil asi 700 kníh a zhotovil desiatky plagátov, katalógov a príležitostných výtlačkov. * 22.11. 1929 Praha, Česko - 09.01.1997 Praha, Česko)