Havajské mýty - Krupa, Viktor: 1936-; Fila, Rudolf: 1932-2015; Rosmány, Karol: 1937- (Panteón, 1981)
Kniha je zbierkou mýtov a povestí, ktorým nemožno uprieť hodnotu a poetické čaro. Dozvieme sa z nich, čomu sa Havajčania smiali, čo obdivovali a nenávideli, ako sa správali k bratom a sestrám, k rodičom a k ženám, k priateľom a protivníkom. Poučíme sa, ako pozerali na svet a na svojich bohov, presvedčíme sa, že poznali lásku, vedeli, čo je utrpenie a spravodlivosť. A napokon usúdime, že títo ľudia, časovo aj priestorovo nám takí vzdialení, sú nám vlastne dôverne známi, lebo nimi hýbu tie isté sily ako nami. V knihe nájdeme i najrýdzejšiu ukážku pôvodnej havajskej filozofie a mytológie Kumulipo, mýtus o pôvode sveta.