Maitreyi. Slečna Kristína : (Maitreyi. Domnisoara Christina) - Eliade, Mircea: 1907-1986 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1988)
Kniha obsahuje 2 dielka: Prvým je román Maitreyi je pomenovaný podľa mena mladučkej Bengálky Maitreyi. Patrí ku klenotom rumunskej literatúry. Je to román o láske a jej premenách a zároveň aj román o indickej kultúre a civilizácií ktorú dôverne spoznal počas štúdií na kalkatskej univerzite. Druhým je novela Slečna Kristína. jej dej sa odohráva na bojarskom sídle, kde letných hostí navštevuje upír, démonický ženský zjav, ktorý sa pokúša zatiahnuť do krážov mimoľudskej lásky Maliara Jegora. Hrdinovia novely sa neprestajne pohybujú na rozhraní sna a skutočnosti a niekedy nevedno, či sú ich zážitky výplodom blúznivých predstáv a halucinácií alebo realitou.