Čas medených tvárí 1: Slovenské novely od roku 1918-1945 - Petrík, Vladimír: 1929-; Števček, Ján: 1929-1996; Vančo, Ladislav: 1949-; Knězek, Libor: 1929-; Jesenský, Janko: 1874-1945; Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940; Krčméry, Štefan: 1892-1955; Hrušovský, Ján: 1892-1975; Alexy, Janko: 1894-1970; Gašpar, Tido Jozef: 1893-1972; Vámoš, Gejza: 1901-1956; Horváth, Ivan: 1904-1960; et al. (Slovenský spisovateľ, 1993)
Zostavovatelia sa pri výbere slovenskej novely 20. storočia usilovali uplatniť jednak kvalitatívne a jednak vývinové zretele. Antológiu usporiadali chronologicky, dbajúc na logiku výmeny štruktúr. Pretože ide o dlhé obdobie a veľký počet autorov, rozhodli sa pre uverejnenie jedného príspevku od jedného autora. Vyhnúc sa krajnostiam sociálneho románu, naj,ä jeho popisnému a reportážnemu vyzneniu, je dostatočne včlenená do sféry ľudských záujmov i v dostatočnej miere uspokojúca nároky vyspelého čitateľa.