Čas medených tvárí 1: Slovenské novely od roku 1918-1945 - Petrík, Vladimír: 1929-; Števček, Ján: 1929-1996; Vančo, Ladislav: 1949-; Števček, Ján: 1929-1996; Knězek, Libor: 1929-; Jesenský, Janko: 1874-1945; Jégé, Ladislav Nádaši: 1866-1940; Krčméry, Štefan: 1892-1955; Hrušovský, Ján: 1892-1975; Alexy, Janko: 1894-1970; Gašpar, Tido Jozef: 1893-1972; Vámoš, Gejza: 1901-1956; et al. (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1993)
Zostavovatelia sa pri výbere slovenskej novely 20. storočia usilovali uplatniť jednak kvalitatívne a jednak vývinové zretele. Antológiu usporiadali chronologicky, dbajúc na logiku výmeny štruktúr. Pretože ide o dlhé obdobie a veľký počet autorov, rozhodli sa pre uverejnenie jedného príspevku od jedného autora. Vyhnúc sa krajnostiam sociálneho románu, naj,ä jeho popisnému a reportážnemu vyzneniu, je dostatočne včlenená do sféry ľudských záujmov i v dostatočnej miere uspokojúca nároky vyspelého čitateľa.
Doslov: Profil modernej slovenskej novely (Ján Števček). Poznámky o autoroch (Libor Knězek). Čas medených tvárí - päťdesiat rokov modernej slovenskej novely.
Keywords: Petrík, Vladimír (slovenský literárny historik a kritik. Pracoval v Ústave slovenskej literatúry SAV. Venoval sa najmä výskumu slovenskej medzivojnovej prózy a prózy po roku 1945. * 01.03.1929 Liptovský Trnovec, Slovensko -); novely autorské; Števček, Ján (slovenský literárny vedec, kritik, esejista, scénárista, básnik. * 13.09.1929 Mýto pod Ďumbierom, Slovensko - 26.09.1996 Bratislava, Slovensko); Vančo, Ladislav (slovenský popredný knižný grafik. * 01.01.1949 Velušovce, pri Topoľčanoch, Slovensko -); Knežek, Libor (slovenský literárny historik, bibliograf, editor, publicista, 13.7.1929 Frenštát pod Radboštěm, Česko -); Moravčík, Štefan (slovenský básnik, prozaik strednej povojnovej generácie, autor modernej literatúry pre deti a mládež, esejista. * 22.12.1943 Jakubov, Slovensko -); 20. stor; medzivojnová literatúra; Jégé, Ladislav Nádaši, vlastným menom MUDr. Ladislav Nádaši, pseudonymy Dr. Ján Grob, Jégé a i. (slovenský spisovateľ, popredný prozaik, autor divadelných hier, publicista, literárny kritik, lekár. Takmer celý svoj život prežil ako lekár v Dolnom Kubíne. Bol tiež aktívnym spolupracovníkom a hlavným redaktorom novín Naša Orava, neskôr zodpovedným redaktorom Oravy. *12.02.1866 Dolný Kubín, Slovensko - 02.07.1940 Dolný Kubín, Slovensko); Jesenský, Janko (slovenský básnik, prozaik, prekladateľ, popredný predstaviteľ neskorého realizmu - modernej prózy, satirik, lekár, politik, filozof. * 30.12.1874 Martin, Slovensko - 27.12.1945 Bratislava, Slovensko); Rázus, Martin (slovenský básnik tzv. prechodnej generácie, prozaik Slovenskej moderny, bol jedným zo zakladateľov klasickej literatúry pre deti a mládež, esejista, dramatik, publicista, politik a evanjelický kňaz. Brat Márie Rázusovej-Martákovej. Nar. 18.10.1888 Vrbica, v súčastnosti časť Liptovského Mikuláša, Slovensko - 08.08.1937 Brezno, Slovensko); Mitrovský, Milan Thomka (bol slovenský spisovateľ, prozaik, maliar. * 01.07.1875 Martin, Slovensko - 30.10.1943 Martin, Slovensko); r. 1918-1945; povojnová literatúra; r. 1956-1999; osobnosti literárne; spisovatelia slovenskí; výber literárných diel; antológie literárne slovenské; próza; slovenská literatúra - texty