Dějiny Československa v datech - Buchvaldek, Miroslav: 1930-2002; Haubelt, Josef: 1932-; Havránek, Jan; Kašpar, Jaroslav; kolektív autorov; Ficenec, Josef; Kotek, Ludvík (Praha Svoboda, 1968)
Příručka osvětluje v chronologickém uspořádání hospodářské, společenské, třídní, politické, náboženské a kulturní události od pravěku po dnešek. Výklady jsou co nejstručnější, ke každému úseku dějin je však předeslán obsáhlejší úvod. Místní a osobní rejstřík usnadňují užívání příručky.
Z obsahu: Pravěk Československa. Slovanské osídlení Československa. Období raného feudalismu. Období vrcholného feudalismu. Krize. Znovuupevňování feudalismu. Pozdní feudalizmus. Národní obrození. Kapitalistická spoločnost. Dvadset let samostatnosti (1918-1939). Válka a okupace (1939-1945). Po válce (1945-1966). Prílohy. Prameny a literatúra. Rejstřík osob. Rejstřích míst.
Keywords: dejiny československé; Česko-Slovensko; politika; Buchvaldek, Miroslav (bol český archeológ, profesor Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej. Zaoberá sa šnúrovou keramikou v Európe a edíciou archeologických atlasov. * 1930 Česko - 2002 Česko); kultúra; hospodárstvo; pravek; stredovek; novovek; socializmus; kapitalizmus; feudalizmus; husiti; Slovania; tridsaťročná vojna; revolúcia 1848; prvá svetová vojna 1914-1918; druhá svetová vojna 1939-1945; r. 1945-1967; chronologické prehľady; monografie; Česko-Slovensko