Slova žen - Cuny, Marie-Thérése; Kareninová-Fureková, Anna: 1954- (Svoboda Praha, 1987)
U nás dobre známa francúzska herečka Annie Girardotová čítala svojho času v rozhlase na stanici Europe 1 ráno čo ráno po jednom príbehu žien svojej doby. Žien mladých, starých, slobodných aj dlhé roky vydatých, žien moderných i tradičných, ktoré však majú jedno spoločné: ani jedna z nich nežije na úkor ostatných, ani jedna z nich nie je bohato zaistenú, znudenú paničkou, ktorej jedinou činnosťou je vymýšľať si problémy. Tieto ženy sa musia potýkať s problémami skutočnými, či už vo vnútri rodiny, alebo spoločenským, a každá z nich je rieši svojím osobitým způsobem.Čtyřicet týchto príbehov potom Annie Girardotová za pomoci Márie Thérese Cunyové zhromaždila v súbore Slova žien. Poviedky majú čapkovské ladenie, nelamentují, nedramatizují, snaží sa porozumieť ľuďom a v prostých veciach nájsť malá hrdinstvo i veľké obete.
Keywords: Cuny, Marie-Thérése (francúzska spisovateľka, scénáristka, prekladateľka, francúzska televízna moderátorka, spolupracovníčka Jacques Antoine a Pierre Bellemare. Autorka viac ako päťdesiatých kníh a iných dokumentov. * ? Francúzsko -); Girardot, Annie (bola francúzska herečka, ocenená cenou Cézar za úlohu vo filme Najcennejšie čo mám v roku 1975, v roku 1995 vo filme Bedári a v roku 2002 vo filme Pianistka. * 25.10.1931 Paríž, Francúzsko - 28.02.2011 Paríž, Francúzsko); príbehy autorské; príbehy žien; rozhovory; skutočné príbehy; próza; francúzska literatúra - texty