Advent - Glazarová, Jarmila: 1901-1977 (Československý spisovatel, 1975)
Baladický príbeh sa odohráva na samote v beskydských horách. Slobodná matka Františka Plesníková (otec jej syna bol zabitý padajúcim stromom pri rúbaní) sa vydá za oveľa staršieho vdovca podošvou. Najprv k nemu cíti veľkú vďačnosť, že ju vytrhol z chudoby a urobil svojou ženou, ale čoskoro sa dostaví rozčarovanie...