Advent - Glazarová, Jarmila: 1901-1977 (Československý spisovatel Praha, 1975)
Baladický príbeh sa odohráva na samote v beskydských horách. Slobodná matka Františka Plesníková (otec jej syna bol zabitý padajúcim stromom pri rúbaní) sa vydá za oveľa staršieho vdovca podošvou. Najprv k nemu cíti veľkú vďačnosť, že ju vytrhol z chudoby a urobil svojou ženou, ale čoskoro sa dostaví rozčarovanie...
Keywords: romány autorské; Glazarová, Jarmila (bola česká spisovateľka a publicistka. * 07.09.1901 Malá Skála, u Turnova, Česko - 20.02.1977 Praha, Česko); realistické romány; dedinské prostredie; romány pre ženy; próza; česká literatúra - texty