Súčasné smery v psychológii : hľadanie alternatív pozitivizmu - Bačová, Viera, 1950- (Veda, 2009)
Učebnice o smeroch psychologického myslenia najčastejšie končia kapitolou o humanistickej psychológii, prípadne o kognitívnej psychológii. Oba tieto psychologické systémy sú "staré" už niekoľko desaťročí. Preto sa vytvára dojem, že v súčasnosti sa v psychológii nič nedeje. Pritom je dnes v psychológii pomerne rušno. Súčasné dianie však nie je zachytené v učebniciach. Ambíciou tejto práce je informovať a uvažovať o súčasných smeroch (prúdoch) myslenia, ktoré kritizujú psychológiu tradične označovanú za vedeckú a usilujú sa o zásadné prehodnotenie doterajšej agendy psychológie.