Báseň - Davičo, Oskar (Vrcholné diela svetovej socialistickej literatúry, 1980)
Významné dielo čitateľovi doposiaľ neznámeho srbského básnika a prozaika, široko založený román z okupovaného Belehradu počas druhej svetovej vojny, neponúka len pútavý dej, ale predovšetkým sa usiluje o postihnutie myslenia, zážitkov, činov a správania sa príslušníkov najrôznejších vrstiev v ťažkých podmienkach vojny a okupácie i zrodnej psychológie okupantov.