Lesk a pád Florencie - D'Azeglio, Massimo Taparelli, 1798-1866 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh ;, 1968)
Lesk a pád Florencie sa viaže k najpohnutejšiemu obdobiu dejín Danteho mesta: posledné roky jeho slobody, boj proti mediciovcom a cudzím oddielom. Kniha sa rodila veľmi dlho, ale mala neobyčajný úspech. Zaradila sa medzi romány, o ktorých v tom čase platil veľmi priliehavý výrok: Kniha letí po Taliansku, chyťte ju!