Čas rozhodnutia - Dončev, Anton, 1930- (SPKK, 1969)
Román opisuje zničenie a poturčenie rodopskej doliny Elinden v roku 1668, výboje turkov a nezmyselnosť zabíjania. Román pôsobí ako legenda alebo starý epos, jeho hrdinovia sú smelí alebo zbabelí, statoční alebo zákerný, srdeční alebo ukrutní.