Čas rozhodnutia - Dončev, Anton, 1930-; Koška, Ján, 1936-2006 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1969)
Román opisuje zničenie a poturčenie rodopskej doliny Elinden v roku 1668, výboje turkov a nezmyselnosť zabíjania. Román pôsobí ako legenda alebo starý epos, jeho hrdinovia sú smelí alebo zbabelí, statoční alebo zákerný, srdeční alebo ukrutní.
Keywords: Tlač -- Umelecký preklad; umelecká literatúra