Najdúch Tom Jones - Fielding, Henry, 1707-1754 ((Výber, 1980)
Obsiahly dej dvojzväzkového románu anglického dramatika a spisovateľa, osvietenca a demokrata sleduje životné osudy mileneckej dvojice, ktorej je zakázané uzavrieť manželstvo kvôli majetkovým rozdielom aj neznámemu pôvodu Toma Jonesa.