Najdúch Tom Jones - Fielding, Henry, 1707-1754; Vojtek, Juraj, 1936-; Báliková, Jana, 1951-; Ondreička, Karol, 1944-2003 (Bratislava Tatran, 1980)
Obsiahly dej dvojzväzkového románu anglického dramatika a spisovateľa, osvietenca a demokrata sleduje životné osudy mileneckej dvojice, ktorej je zakázané uzavrieť manželstvo kvôli majetkovým rozdielom aj neznámemu pôvodu Toma Jonesa.
Keywords: romány anglické; romány dobrodružné