Tmavý květ - Galsworthy, John, 1867-1933 (Svoboda, 1970)
Román je rozdělen do tří částí. Hlavním hrdinou je mladý, navenek nevýznamný student, který se postupně stává významným sochařem. Během tří částí románů, nazvaných jaro, léto, podzim prožívá Mark několik osudových lásek. Tmavý květ karafiátu je symbolem hledání, symbolem lásky a vášně.