Oblomov - Gončarov, Ivan Aleksandrovič, 1812-1891 (Bratislava Tatran, 1979)
Oblomov je mohutné psychologické drama šlechtického statkáře, jemuž rodinná výchova v zaostalé nevolnické vsi dala do vínku odpor k jakékoli skutečné činnosti a odsoudila ho k smrtelné letargii vůle. Gončarov v tomto svém vrcholném románu podává se shovívavě úsměvným tónem dokonalou diagnózu volního, inelektuálního i citového marasmu ústředního hrdiny, který je typickým příkladem „zbytečného člověka" ruské literatury 19. století. Oproti němu patří postava Olgy mezi nejkrásnější a umělecky nejdokonalejší ženské postavy ruského románu.