Úšust. 1. diel - Gončarov, Ivan Aleksandrovič, 1812-1891 (Vybrané spisy I.A. Gončarova, 1963)
Gončarov: "Tento román je mojím životom, do neho som vložil kus seba, priteľov, vlasť, Volgu, rodný kraj... Je to dieťa môjho srdca."