Kapitán Harinx - Hartog, Jan de, 1914-2002 (Máj ;, 1971)
Román od holandského spisovatele o slávě a těžkých ztrátách holandského námořnictva za války. Hrdinou je mladý kapitán dálkových oceánských vleků Martinus Harinx, který má za úkol vylákat německou bitevní loď Tirpitz z norského fjordu Alta, aby na ni mohl být podniknut zničující útok.