Rákocziho pochod - Hrušovský, Ján, 1892-1975 (Slovenský spisovateľ, 1968)
Autor pristúpil v románe z obdobia kuruckých vojen Rákocziho pochod k historickej téme po svojom. V realisticky koncipovanom príbehu, v ktorom však nechýbajú ani tradičné romantické prvky, sa pokúsil objasniť zástoj nie len zemianskeho, ale i ľudového živlu v odbojnom kuruckom hnutí. Kriticky hodnotí zemiansky egoizmus a vyjadruje sympatie k zápasu ľudu o základné sociálne práva.