Plamene inkvizície - Jurić Zagorka, Marija, 1873-1957 (Smena, 1975)
Dvojdielny historický román chorvátskej spisovateľky. Dej románu sa odohráva počas panovania uhorského kráľa Štefana V., ktorého panovanie sa historicky datuje do 13. storočia (1270 – 1272). Román zachytáva vládu panovníka, vzťahy v jeho rodine a život na kráľovskom dvore, ktoré spolu so snahami uvedomelej chorvátskej šľachty získať moc a otázkami náboženského vyznania, tvoria pozadie, do ktorého spisovateľka umiestnila životy svojich štyroch ústredných protagonistov.