Ženy z rodu Habsburků úděl matek, manželek a dcer nejmocnější evropské dynastie - Bauer, Jan, 1945- (Frýdek-Místek : Alpress, 2009)
Historická publikácia Ženy z rodu Habsburků predstavuje osudy žien, ktoré stáli v tieni najvplyvnejšej európskej dynastie, no napriek tomu významne ovplyvnili jej smerovanie. Jan Bauer približuje životné príbehy habsburských matiek, manželiek a dcér, ktoré museli neraz obetovať vlastné sny, city či slobodu v mene politiky, moci a dynastických záujmov.

Autor pútavo rozpráva o radostiach aj tragédiách žien, ktoré prežívali osamelosť, prísnu etiketu dvora, nútené sobáše či neustály tlak na zabezpečenie potomkov. Súčasne však ukazuje ich skrytú silu, vplyv a schopnosť presadzovať vlastnú vôľu aj tam, kde vládli muži.

Kniha ponúka živý pohľad na osobnosti ako Alžbeta Bavorská (Sisi), Mária Terézia, či ďalšie menej známe, ale rovnako fascinujúce ženy habsburskej rodiny. Je to čítanie plné intríg, lásky, bolesti aj historických súvislostí, ktoré odhaľuje, že dejiny netvoria len panovníci, ale aj ženy stojace po ich boku.
Chronologický přehled
Dotisk v r. 2010
Keywords: Habsburkové (rod); panovnické dynastie -- Evropa; panovnice -- Evropa; manželky panovníků -- Evropa; děti panovníků -- Evropa; kings and rulers -- Europe; queens and empresses -- Europe; rulers' spouses -- Europe; chidren of kings and rulers -- Europe; biografie; literatura faktu; biography; non-fiction