Cikáni a jiná próza - Mácha, Karel Hynek, 1810-1836 (Národní knihovna, 1953)
Výbor z Máchových prozaických prací ukazuje, jak básníkův hluboký soucit s utištěnými a vyděděnci se obrací v živelný protest proti představitelům vládnoucí třídy. Všestranný a kritický obraz tehdejší společnosti najdemezejména v "Cikánech". Mácha ovšem nedovedl ještě rozpoznat příčiny sociálního útlaku a proto ve svém díle řešil společenské konflikty nejčastěji jako rozpory osobní. Svědčí o tom na př. "Obrazy ze života mého" (I. Večer naBezdězu, II. Marinka), nebo první část zamýšleného románového cyklu z počátků husitství - "Křivoklad". Zde i v dalších jeho historických prózách je příznačné Máchovo pokrokové hodnocení naší národní minulosti. V tomto duchuuzavírá výbor próza "Návrat", která je básníkovým vyznáním lásky k rodné zemi a všemu trpícímu, a v níž se zřetelně jeví jeho filosofický materialismus. (S použitím doslovu.)