Mary Bartonová - Gaskellová, Elizabeth C. (1976)
Román z prostředí průmyslového Manchesteru v první polovině 19. století rozvíjí na pozadí nuzného života proletariátu milostný příběh švadlenky, komplikovaný záhadnou vraždou. V osobě hrdinky zpodobila autorka moderní typ inteligentního děvčete, které je pravým opakem křehkých žen viktoriánských.