Podivný nepokoj - Šrámek, Fráňa, 1877-1952 (Máj ;, 1972)
Soubor čtyř Šrámkových knih reprezentuje v celé žánrové rozloze autorovu tvorbu středního vývojového období, zhruba z let 1910-1920. Tvorbu románovou představuje Stříbrný vítr, dramatickou Léto, povídkovou Klavír a housle a básnickou Splav. Soubor doplňují v oddíle Potichu o sobě autorovy úvahy, v nichž mluví o svém uměleckém díle, tvůrčí práci a o poezii. Oddíly Očima těch kolem a On a my přinášejí jednak výbor ze vzpomínkové literatury na F. Šrámka a jednak vybrané projevy umělců o Šrámkově díle, o jejich vztahu k tomuto dílu, a básnické zdravice Šrámkovi.