Podivný nepokoj - Šrámek, Fráňa, 1877-1952; Otruba, Mojmír, 1923-2003; Otrubová, Jaroslava; Walterová, Jitka, 1947- (Praha : Mladá fronta, 1972)
Soubor čtyř Šrámkových knih reprezentuje v celé žánrové rozloze autorovu tvorbu středního vývojového období, zhruba z let 1910-1920. Tvorbu románovou představuje Stříbrný vítr, dramatickou Léto, povídkovou Klavír a housle a básnickou Splav. Soubor doplňují v oddíle Potichu o sobě autorovy úvahy, v nichž mluví o svém uměleckém díle, tvůrčí práci a o poezii. Oddíly Očima těch kolem a On a my přinášejí jednak výbor ze vzpomínkové literatury na F. Šrámka a jednak vybrané projevy umělců o Šrámkově díle, o jejich vztahu k tomuto dílu, a básnické zdravice Šrámkovi.
Stříbrný vítr -- Léto -- Klavír a housle -- Splav
V prelimináriích uvedena též nakl. Smena, Naše vojsko
30000 výt.