Rudin - Turgenev, Ivan Sergejevič, 1818-1883 (Máj ;, 1978)
V titulní postavě svého prvního románu vykreslil autor na pozadí tíživé atmosféry poděkabristického Ruska inteligentního, vzdělaného a čestného muže, vědomého si všech nešvarů doby, a proto i propagátora revolučních myšlenekakritika společnosti, toužícího po velkých obrodných činech, ale neschopného své plány realizovat.