Kniha z přírody - Vrba, Jan, 1889-1961 (Žatva, 1957)
Kniha básní v próze obsahuje téměř sto črt, jimiž autor zasvěcuje čtenáře do kouzla přírody, do jejích skrytých dějů a proměn. Svým vznikem spadají četné prózy do doby první světové války, kdy byly otiskovány v Právu lidu. Zrcadlí se v nich namnoze ve formě jinotajů tehdejší těžké poměry v českých zemích, zápasy, pochyby i naděje českých lidí, promítnuté do života přírody.