Tajomstvo Božieho kráľovstva : jedenásť listov Marca Mesantia Maniliana z jari r. 30 po Kr - Waltari, Mika, 1908-1979 (Tatran, 1992)
Marcus Mesentius Manilianus, Riman a svetoobčan, hľadá nového pána sveta, ktorého predpovedali hviezdy. Naráža na nábožensky uzavretú a kmeňovo zomknutú židovskú kultúru, z ktorej povstalo nové svetlo ukazujúce cestu k pravde. Tajomstvo Božieho kráľovstva nie je iba reportáž o dňoch medzi ukrižovaním a nanebovstúpením Ježiša Nazaretského. Je to všeobecne platné zamyslenie sa nad stretom predsudkov a pochopenia, novej lásky a nenávisti voči utláčateľom, kozmopolitizmu i nacionálnej neznášanlivosti.