Židia v Bratislave v minulosti a súčasnosti - Gold, Hugo; Kvasnička, Bohumír (Marenčín PT, 2010)
Dejiny bratislavskej židovskej komunity od najstarších čias až po vznik prvej ČSR. Zostavovateľ knihy Hugo Gold zachytil všetky aspekty života židov v Prešporku: duchovný, sekulárny, hospodársky aj kultúrny. Ale nezabudol zachytiť aj významné medzníky: Ochranný list židovskej obce v Prešporku z roku 1714, bombardovanie Prešporka Napoleonom a ako to vnímal rabín Chatam Sófer.