Římanka - Moravia, Alberto, 1907-1990; Čep, Václav, 1908-1985 (Praha Academia, 2009)
Asi nejslavnější román italského spisovatele Alberta Moravii z roku 1947 vypráví příběh krásné mladé římské dívky Adriany, kterou okolnosti přiměly k tomu stát se prostitutkou, aniž by ovšem zlomily její ryzí charakter a osobnost. Přes tlak zkaženého, zištného a vypočítavého okolí, které reprezentuje její rodina, přátelé i milenci, přes úzkosti, zoufalství, pochyby i strach, které s sebou nese její zaměstnání a muži, s nimiž se takto setkává, zůstává vnitřně silnou a pevnou v odhodlání žít dál svůj život. To vrcholí v okamžiku ztráty milovaného Giacoma a rozhodnutí zajistit svému nenarozenému dítěti šťastnou budoucnost. Římanka byla v roce 1954 úspěšně zfilmována, Adrianu ztvárnila herečka Gina Lollobrigida.
Keywords: talianska literatúra; talianske romány