Sofiin svet : román o dejinách filozofie - Gaarder, Jostein, 1952- (SOFA, 2002)
Sofiin svet je napínavý román o dvoch rozdielnych dievčatách a jednom tajomnom pisateľovi listov. Múdra, pôsobivá a vtipná kniha o myslení, vzrušujúce čítanie a zároveň pútavé dejiny filozofie od samého začiatku až po súčasnosť. Autor ho nazval učebnicou, určenou každému bez ohľadu na vek. Niektorí ho označujú za odvážny, prínosný román o filozofii, čudovaní sa a zodpovednosti.