Dialektika přírody - Engels, Friedrich, 1820-1895 (Velká knihovna marxismu-leninismu ;, 1950)
Z pozůstalosti vydal moskevský Marx-Engels-Lenin institut r. 1925 torso většího vědeckého díla Engelsova, jež se mělo týkat hlavních odvětví přírodovědy a matematiky. Práce se skládá ze 2 částí: v 1. z 10 souvisle formulovaných statí, v 2. ze 169 kratších či delších poznámek a úryvků a ze 2 náčrtků osnov. Celým myšlenkově bohatým ač nedokončeným dílem prostupují základní prvky učení o různých formách pohybu hmoty, a to nejen pohybu mechanického, ale i fysikálního a chemického, učení o vzájemných přechodech z 1. formy do 2. Látka je uspořádána thematicky od všeobecných a historických partií k jednotlivým přírodním vědám (matematika, mechanika, astronomie, fysika, chemie, biologie) a podává filosofické zobecnění závěrů přírodovědy let 80.-90. K přírodě přistupuje E. jako materialistický dialektik a všude odhaluje dialektický charakter přírodních dějů. Po náčrtu vývoje přírodovědy od reformace po 19. stol. zobrazuje pak E. přírodu jako historický proces vývoje hmoty. Mnoho místa věnuje též obecným otázkám dialektiky jakožto vědy o souvislostech v protikladu k metafysice. E. předem formuloval některé až pozdější vědou potvrzené pokroky v oboru atomové fysiky a biologie. Některé části v 2. půli knihy mají ráz předběžných náčrtků a úryvkovitých poznámek. Obsažena též stať "Podíl práce na polidštění opice".