Ecce homo Ako sa človek stane tým, čím je - Nietzsche, Friedrich; Škoda, Rastislav (Bratislava Iris, 2004)
Klasické dielo filozofickej literatúry F. Nietzscheho, ktorého nie je súčasťou tzv. "akademickej filozofie." Ovplyvnilo filozofiu života a jeho reminiscencie možno nájsť aj v neskorších filozofických a socio-kultúrnych modeloch.

Nietzsche si v Ecce homo uvedomuje svoj význam: "Poznám svoj údel. S mojím menom sa raz bude spájať spomienka na čosi nesmierne - na krízu ... na najhlbšiu kolíziu svedomia, na rozhodnutie vyvolané proti všetkému, čomu sa doposiaľ verilo, čo sa považovalo za posvätné. Nie som človek, som dynamit... Moja pravda ja strašná, lebo doteraz sa lož nazývala pravdou. Prehodnotenie všetkých hodnôt - to je moja formulka pre akt najvyššieho sebauvedomenia ľudstva, ktoré sa mnou stalo telom a géniom."
Keywords: Nietzsche, Friedrich, -- 1844-1900; nemecká klasická filozofia; filozofické smery