Fikcie. I. Záhrada rozvetvených chodníkov (1941). II. Artefakty (1944) - Borges, Jorge Luis, 1899-1986 (2018)
Poviedková zbierka Fikcie patrí k najslávnejším dielam argentínskeho spisovateľa a básnika Borgesa. Ide o prvé ucelené samostatné slovenské vydanie v kvalitnom preklade Barbary Ďurčovej. Borges v týchto poviedkach dáva dôraz na silu fikcie. Snahu o realistické písanie vnímal ako zradu podstaty spisovateľského umenia. V jeho majstrovských poviedkach sa môžeme teda tešiť na únik z reality, ktorý ocenil aj časopis Le Monde, ktorý zbierku zaradil do svojho výberu 100 najvýznamnejších kníh 20. storočia. Zbierka je zložená z dvoch častí, ktoré autor písal samostatne, čo je priznané aj v grafickom návrhu z dielne Mareka Kianičku.