Hry 1 - Shaw, Bernard, 1856-1950; Rosian, Eugen S. (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1956)
Kniha „Hry 1“ predstavuje výber dramatických diel významného anglického dramatika Georgea Bernarda Shawa, jedného z hlavných predstaviteľov moderného realistického a intelektuálneho divadla. Zbierka obsahuje hry, v ktorých autor s typickým vtipom, iróniou a satirou kriticky poukazuje na spoločenské konvencie, morálku, pokrytectvo a nerovnosti svojej doby.

Shawove hry sú založené najmä na dialógu a myšlienkovom konflikte, nie na dramatickej akcii. Postavy často slúžia ako nositelia názorov, prostredníctvom ktorých autor rozvíja filozofické, politické a etické otázky, ako sú vzťah jednotlivca a spoločnosti, postavenie ženy, manželstvo, chudoba či moc peňazí.

Zbierka Hry 1 približuje čitateľovi Shawovu dramatiku ako prostriedok kritického myslenia a spoločenskej reflexie a potvrdzuje jeho významné miesto v dejinách svetovej drámy.
Keywords: hry divadelné - literatúra anglická