Efekt pripútania ako väzby vytvorené v útlom detstve ovplyvňujú naše vzťahy v dospelosti - Lovenheim, Peter; Zidor, Michal (2021)
Teória vzťahových väzieb je na vzostupe. Zaoberajú sa ňou mnohé články a populárne texty o vzťahoch. Prečo je táto v psychologických kruhoch všeobecne akceptovaná päťdesiat rokov stará teória zrazu v móde? Lebo ľudia konečne začínajú chápať, že naše najranejšie detské zážitky vytvárajú vzorec pre úplne všetky vzťahy, ktoré neskôr v živote zažijeme.

Kniha obsahuje test určenia vzťahovej väzby a odpovedá na mnoho dôležitých otázok:

Čo znamená mať bezpečnú vzťahovú väzbu?
Ako sa prejavuje nestabilná vzťahová väzba?
Ako zistiť typ väzby, ktorú mám ja alebo moje dieťa (nech je v akomkoľvek veku)?
Prečo sa úzkostné a vyhýbavé typy vzťahovej väzby zvyčajne priťahujú?
A ako sa dá tento negatívny cyklus prerušiť?
Ako môžeme – napriek výchove a minulým vzťahom – nadobudnúť „získanú bezpečnú vzťahovú väzbu“?
Ako náš život ovplyvňuje politik, ktorý nemá bezpečnú vzťahovú väzbu?
Ako nestabilná vzťahová väzba vplýva na výkon športovca?
Ako personálne zložiť firmu tak, aby sa vzťahové väzby zamestnancov dopĺňali a zlepšili tak celkový výkon?
Keywords: interpersonálne vzťahy; Interpersonal relations; rodinné vzťahy; Family relations; populárno-náučné publikácie; Popular works