Kamenní strážcovia : príbehy a osudy zrúcanín slovenských hradov - Slámka, Miroslav; Bohunický, Milan (Slovenský skauting, 2015)
Už tretie rozšírené, opravené a prepracované čitateľsky príťažlivé rozprávanie opisuje pohnuté osudy 22 hradov západného a časti stredného Slovenska. Zrozumiteľný rukopis, množstvo fotografií, dobových vyobrazení a unikátnych rekonštrukcií hradov kedysi mocných osobností v čase ich najväčšieho rozkvetu a slávy nám umožňuje nahliadnuť do zákutí slovenských dejín, čo ocenil aj historik stredovekých dejín Ján Lukačka, ktorý recenzoval oba diely Kamenných strážcov. Nepochybne dôležitou súčasťou knihy sú aj originálne povesti, ktoré dotvárajú atmosféru jednotlivých hradov. A aj práve vďaka zaujímavo vykresleným dejinám a zrozumiteľnému jazyku je táto kniha dostupná širokému spektru čitateľov - milovníkom hradov, výletníkom aj turistom všetkých generácií. Medzi hradmi v „jednotke“ nájdete napríklad takých známych kamenných strážcov nášho územia ako Tematín, Dobrá Voda, Vršatec, Čachtice, Lietava, či Súľov.